Vinyl vloeren

Vinyl vloeren

Een vinyl vloer is zeer eenvoudig te onderhouden. Zo hoeft een vinyl vloer alleen maar te worden gestofzuigd en wanneer de vloer vuil is te worden gedweild met een PU-reiniger. Het is dus niet nodig om een vinyl vloer eens in de zoveel tijd opnieuw te lakken of te voeden met onderhoudsmiddelen. Daarnaast dringt vuil niet door in een vinyl strook door de PU-toplaag en is het eenvoudig af te doen met een vaatdoek. Het nadeel ten opzichte van een PVC vloer is dat wanneer er een beschadiging optreedt in de vloer hier geen stukje kan worden vervangen, maar de gehele baan zal moeten worden vervangen. Kortom; zorg voor goede bescherming onder meubels, een goede droogloopmat en de juiste schoonmaakmiddelen en u kunt jaren vooruit met uw vinyl vloer.

Net zoals PVC vloeren zijn ook vinyl vloeren zijn uitermate geschikt op vloerverwarming en –koeling. Vinyl is doorgaans 3,0mm dik waardoor het materiaal maar 0,5mm dikker is dan een PVC vloer. Hierdoor is een vinyl vloer qua warmtedoorlaatweerstand vergelijkbaar met een PVC vloer en heeft het een R-waarde van 0,025 m²/KW. Hierdoor krijgt de warmte van uw vloerverwarming extreem weinig weerstand waardoor de warmte eenvoudig zich door de vloer heen baant en zich verspreid in de ruimte. Waar u een warmtepomp heeft wordt er vaak geadviseerd om een warmteweerstand van maximaal 0,06 m²/KW. Een PVC plak vloer zit op 0,02 m²/KW wat dus ruim onder deze maximale waarde zit. Een keramische tegel 0,05 m²/KW, een laminaatvloer met ondervloer op 0,08 m²/KW en een verlijmde parketvloer op 0,09 m²/KW. Hierdoor is vinyl op een PVC vloer na de beste keuze voor vloerverwarming en verbruikt zo het minste energie voor een optimaal rendement. Goed voor het milieu, maar ook zeker voor de portemonnee!

Het bovenste gedeelte van een vinyl vloer is hetzelfde opgebouwd als een PVC vloer. Een vinyl vloer heeft namelijk ook een PU-toplaag wat vergelijkbaar is met een PVC vloer met daaronder een fotoprint van het dessin. Het grote verschil is dat vinyl wordt geproduceerd in rollen van 400cm breed en PVC in stroken. Hierdoor kan vinyl naadloos worden gelegd tot een breedte van 400cm. Hierdoor krijg je met bijvoorbeeld een beton vinyl een uitstraling van een gietvloer. Daarnaast bevat een goede kwaliteit vinyl een compacte akoestische backing met daarin extra wapening waardoor het in veel gevallen mogelijk is om vinyl rechtstreeks te plaatsen op een bestaande vloer. Een nadeel van vinyl ten opzichte van een PVC vloer is dat vinyl in totaliteit zachter is. Hierdoor is het indrukgevoeliger en kan er voor zorgen dat wanneer een zwaar meubelstuk lang op dezelfde plaats staan afdrukken geeft in het vinyl. Wel beschikt een vinyl in veel gevallen over dezelfde dikke 0,55mm toplaag net zoals PVC. Wat betekent dat de slijtlaag geschikt is voor zwaar gebruik.

Net zoals bij PVC vloeren is de keuze bij vinyl vloeren reuze. Vinyl vloeren zijn in veel varianten te verkrijgen. Dit is vergelijkbaar aan PVC vloeren en gaat van houtlook tot aan betonlook, van rechte stroken tot aan visgraat en van tegels tot aan Hongaarse punt. Ook zijn is vinyl te verkrijgen in uitgesproken kleur zodat u een unieke uitstraling kunt geven aan iedere ruimte. Het nadeel van een visgraat vinyl is dat het patroon niet kan worden doorgelegd op patroon mocht de ruimte breder zijn dan 400cm. Met andere patronen zoals een Hongaarse punt is dit wel mogelijk. Gegarandeerd dat we samen met u iets kunnen vinden wat in uw wensen past. Voor meer inspiratie laten we verder op deze pagina zien wat de mogelijkheden met vinyl zijn.

Een vinyl vloer is in veel gevallen een stuk goedkoper dan een PVC vloer. Dit komt omdat een stevig vinyl in veel gevallen direct op de beton- of dekvloer kan worden gelegd. Dit betekent dat de ondervloer niet hoeft worden geëgaliseerd wat bij een PVC vloer wel nodig is. Daarnaast zijn de legkosten van een vinyl vloer een stuk lager doordat het een stuk minder arbeidsintensief is omdat vinyl in rollen van 400cm breed worden geproduceerd. Door een speciale onderlaag is het dus niet nodig om te egaliseren  in veel gevallen en kan de vinyl zelfs tot 40 m² los worden gelegd. Doordat er geen lijm nodig is schilt dit in kosten en arbeid. Kortom een goed alternatief voor op een bovenverdieping en een stuk leuker voor de portemonnee.