Tapijt

Tapijt

Tapijt heeft enorm veel mogelijkheden. Zo kan er worden gekozen voor een luspool of een gesneden pool. Daarnaast zijn er synthetische garen, maar ook kan er worden gekozen voor een natuurproduct zoals wol. Van een grove structuur tot een fijne bewerking en van natuurlijke tinten tot aan een felle kleur of zelf een geprint tapijt. Daarnaast is veel tapijt gemaakt van SDN garen. SDN staat voor solution dyed nylon en zorgt er voor dat de garen door en door zijn geverfd en daardoor chloorbestendig zijn. Hierdoor is het tapijt veel makkelijker te reinigen dat de traditionele tapijt, wat dus erg praktisch is. 

Wist u dat tapijt naast een isolerende werking ook zorgt voor een beter binnenklimaat. Tapijt neemt namelijk dwarrelende stofdeeltjes op in de polen waardoor het stof zich niet opnieuw door de ruimte verspreidt. Waar eerder beweerd dat laminaat of een andere harde vloerbedekking de beste oplossing was tegen stof in huis, is het tegendeel inmiddels bewezen. Wat betreft huisstof blijkt tapijt, bij de juiste hoeveelheid onder, het dwarrelende stof het beste uit de lucht te filteren. Bij regelmatig stofzuigen ontstaat een gezonder binnenklimaat dan bij een harde vloer.

Dankzij het materiaal waar tapijt van is gemaakt is de vloer niet alleen isolerend maar ook zeker het beste in dempen van geluid. Dit is dus ideaal voor een gehorige bovenverdieping en voor een goed contant met de buren. Daarnaast zorgt de geluidsdemping ook voor een goede akoestiek in de ruimte. Ook zorgen de grote olifantenstappen van de kinderen niet voor ergernis. Dit zorgt er ook voor dat tapijt de perfecte vloerbekleding is voor de trap. 

Tussen al die strakke harde vloeren heeft tapijt een luxe, behaaglijke uitstraling, Veiligheid is ook een belangrijke factor bij het kiezen van tapijt. Doordat tapijt slipveilig is, komt de veiligheid niet in het gering. Tapijt is ideaal voor kleine kinderen die op blote knieën door het huis heen kruipen. Maar ook voor senioren die niet meer zo stabiel op hun benen staan. Tapijt is dus een veilige ondergrond voor iedereen.

Naast het feit dat tapijt heerlijk zacht en comfortabel is aan je voeten, heeft tapijt ook een isolerende werking. De vezels van tapijt houden namelijk lucht vast, waardoor tapijt een natuurlijke isolerende werking heeft net zoals bij Marmoleum. Door de dikte van het tapijt kan dit resulteren in een gemiddelde energiebesparing van wel 4% tot 5%. De hoogte van de pool van het tapijt heeft natuurlijk invloed op de isolerende werking van het tapijt, zo isoleert een hoogpolig tapijt beter. Maar onderaan de streep heeft tapijt op de vloer de beste isolerende werking op het gebied van vloerbedekkingen. Steeds meer nieuwbouwhuizen worden standaard verwarmd door middel van vloerverwarming. Er wordt vaak gedacht dat je met PVC, Marmoleum of vinyl dan het beste uit de voeten kunt, maar ook tapijt is een uitstekende keuze. De warme uitstraling van tapijt zorgt ervoor dat ons brein een prikkel krijgt. Waardoor de ruimte warmer lijkt aan te voelen. Daarnaast houdt tapijt bij vloerverwarming een stuk langer warmte vast, waardoor de vloer niet zo snel zal afkoelen wat bij harde vloeren een stuk sneller gebeurt. 

De prijs van tapijt hangt enorm veel af van hetgeen wat u kiest. Maar in veel gevallen is tapijt in veel gevallen een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een PVC of Marmoleum vloer. Dit komt omdat tapijt veelal rechtstreeks over de beton- of dekvloer kan worden gelegd. Daarnaast is het mogelijk om bij een ongelijke ondervloer, ondertapijt toe te passen. Hierdoor is het dus in veel gevallen niet nodig om de ondervloer te egaliseren, wat natuurlijk scheelt in de kosten. Ook is het leggen van tapijt een stuk minder intensief dan het leggen van een harde vloer, wat tijd en dus geld scheelt. Kortom een goed alternatief voor op een bovenverdieping en een stuk leuker voor de portemonnee.